Tandskena – Tandblekning med skena funkar!

Tandblekning med hjälp av en tandskena har blivit det populäraste sättet att bleka sina tänder. Många tandläkare föredrar det här formatet, och deras patienter är mycket nöjda med det resultat de ser. Hur bra en blekningsbehandling blir beror bland annat på placeringen av tandskenan.

Hur funkar tandblekning med bestskena?

Om din skena inte fungerar korrekt, kommer du inte få ut det mesta av din behandling. Gelen kommer att sippra över kanten och ut ur skenan. Eller om skenan inte passar på rätt sätt, kan gelen hamna på botten och inte tryckas ut över dina tänder som den ska göra.

Samma sak kan hända med en skena som sitter för hårt, att inte gelen lyckas täcka tänderna ordentligt. Detta gäller oavsett om blekning utförs hos din lokala tandläkare eller om du gör det hemma.

Detta kan också bli den dyraste delen av tandblekningen. Vissa tandskenor kan kosta ett par tusen kronor. Vi vet alla hur lätt det är att tappa en så liten grej. Tro mig, jag har gjort det! Detta kan i slutändan leda till att man spenderar en ansenlig summa pengar.

Under de senaste åren har tillverkarna börjat se detta som en inkomstkälla, och har kommit fram till nya sätt att tillverka tandskenor. Dessutom behöver du inte längre köpa dyra formgjutna skenor direkt från din tandläkare. Nu kan du köpa professionella tandskenor på nätet.

Gör din egen tandblekningsskena

Det finns företag som säljer tandskenor som man kan forma till själv. Dessa paket kommer att göra det möjligt för köparen att göra samma skena som din tandläkare använder för sina professionella tandblekningsbehandlingar. Processen är mycket enkel.

Eftersom det finns flera olika märken att välja från, måste du först bestämma vilket märke du vill ha. När du har valt ett märke, får du välja vilken skena och även styrkan i blekningsgelen du kommer att använda. Tillverkaren kommer skicka dig en gjutform och det material du behöver för att göra ett avtryck. Dessa kit kommer också med en steg för steg bruksanvisning.

Med hjälp av gjutformen och materialet som du fått kan du göra avgjutning av tänderna och sedan återsända avgjutningen till tillverkaren. Tillverkaren gör sedan en riktig tandskena för dina tänder och skickar den tillbaks till dig. De kommer också att innehålla rätt styrka på blekningsmedlet som du ska använda tillsammans med din nya skena.Skenan tar cirka fyra till fem veckor att få tillverkad.

Innan du väljer ett tandblekningssystem för hemmabruk, kanske du vill fråga din tandläkare. Eftersom du kommer att utföra en tandblekningsbehandling själv i ditt eget hem, kan det vara bra att kolla upp att du gör rätt och inte kommer reta ditt tandkött i onödan.

Din tandläkare kommer att kunna hjälpa dig välja ett system som passar bäst för att uppnå de resultat du vill. De kommer också att kunna hjälpa dig att bestämma hur pass stark tandblekningsfel som kommer att vara bäst för dina tänder. Det är inte bra att använda fel sorts tandblekningsgel. Använder man fel procentsats, eller för den delen rätt procentsats fast för länge, kan det göra att dina tänder blir mycket känsliga. Över tiden kan detta skada tänderna, så var försiktig.